Küldetésünk

A 2020-as világjárvány azonnali és hosszabb távú hatásai olyan kihívások elé állítják a legtöbb országot és társadalmat, amelyekre nem voltak felkészülve. Az élet szinte minden területén bekövetkező változások pszichésen is megterhelik az embereket. Elég csak néhány már bekövetkezett élethelyzetre vagy traumára gondolnunk, amelyekkel az emberek jelentős része a mindennapokban szembenéz, vagy amelyeket később fog átélni:

  • a szabad mozgás tartós korlátozása, a korábbi életvitel felborulása
  • bezártság egyedül vagy éppen összezártság másokkal
  • rokonok, barátok, ismerősök megbetegedése, illetve elvesztése
  • munkanélküliség, kényszerű karrierváltás, anyagi bizonytalanság, félelem a jövőtől
  • nehezebb hozzáférés a járványtól függetlenül igénybe venni kívánt szolgáltatásokhoz (pl. orvosok felkeresése)
  • megszokott tevékenységeink tartósan – akár önként vállaltan is – online térbe költözése (pl. rendszeres távmunka)

Ezek a változások külön-külön is indokolttá tehetik segítő szakemberek támogatását. Ha korábban meg is kerestük őket, a probléma kezelését személyes találkozás nélkül kölcsönösen elképzelhetetlennek tartottuk. Azt, hogy ez mégsem lehetetlen, a járvány kitörése óta eltelt rövid idő is bizonyította: annál, ami egy online konzultáció során a fizikai közelség hiányában elveszik, sokkal nagyobb az az érték, amit a segítséghez való azonnali hozzáférés nyújt.

A hovaforduljak.hu azért jött létre, hogy szükség esetén gyorsan és könnyen egymásra találjon az önkéntes segítő szakember és a támogatásra szoruló.